Конференцијe Етнографског института САНУ

ЕИ САНУ

 

 

 

округли сто 2017округли сто 2017округли сто 2017

У Етнографском институту САНУ 6. октобра 2017. године одржан је округли сто „Уметничке праксе и градска шеталишта. Кнез Михаилова vs. шеталиште Дионисија Ареопагита у Атини“. Том приликом били су приказани резултати међународног пројекта који је, у сарадњи са Лабораторијом за фолклор и социјалну антропологију Одељења за историју и етнологију Демокритовог Универзитета Тракије (Република Грчка), осмислила др Гордана Благојевић, виша научна сарадница ЕИ САНУ. Ова научна манифестација реализована је у оквиру прославе 70. година Етнографског института САНУ. Уједно представља својеврстан поклон граду Београду, поводом јубиларних 30 година Кнез Михаилове улице као пешачке зоне.

У слављеничком духу, скуп је започео свечаном доделом плакете Етнографског института САНУ професору др Манолису Варвунису за посебан допринос у области фолклорних истраживања Балкана. Др Манолис Варвунис је као уздарје доделио плакету Одељења за историју и етнологију Демокритовог Универзитета Тракије Етнографском институту САНУ, поводом седамдесетогодишњег јубилеја, као и др Гордани Благојевић, као руководиоцу међународног билатералног пројекта, те др Јоргосу Кузасу због успостављања успешне научне сарадње.

округли сто 2017округли сто 2017округли сто 2017

У раду округлог стола учешће су узели проф. др Манолис Варвунис, др Јоргос Кузас, др Надја Маха-Бизуми, др Гордана Благојевић, ма Нина Аксић, а излагање др Милесе Стефановић Бановић презентовала је ма Соња Жакула.

Хвала свим колегама и гостима Етнографског института САНУ који су својим присуством допринели успешној реализацији овог научног скупа. Посебно се захваљујемо Јелени Ћосић, која је фотографисала целу манифестацију, као и академском сликару-графичару Драгиши Ћосићу за графику-илустрацију која се налази на плакату и књизи апстраката.

округли сто 2017округли сто 2017

округли сто 2017