Актуелно

ЕИ САНУ ЛОГО

XIX Међународни симпозијум за балкански фолклор

mkmk

24. и 25. новембра 2017. године у Скопљу је одржан XIX Међународни симпозијум за балкански фолклор: „Традиција и современост во фолклорот на балканските народи“  у организацији Института за фолклор „Марко Цепенков“. У раду  скупа, осим колега из Македоније, учествовале су и колеге из Русије, Грчке, Бугарске, Пољске, и др. На скупу су учествовали и сарадници Етнографског института САНУ са следећим темама: Clothing in the surroundings of Belgrade: continuity and changes (Милина Ивановић Баришић), Amateurism as a way of preserving / transforming traditional patterns (Нина Аксић) и Atidža: biography, music and identity (Милош Рашић).

mkmk

 

МАЛИ ЛЕКСИКОНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

 

Позивамо Вас  на представљање књиге ЕТНОЛОГИЈА И АНТРОПОЛОГИЈА првог тома едиције МАЛИ ЛЕКСИКОНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ, у саиздаваштву ЈП Службени гласник. Промоција ће се одржати у среду, 22. новембра 2017. године у 12.00 сати у Свечаној сали САНУ, Кнез Михаилова 35/II.

leksikon

 

Поводом обележавања 70 година рада, Етнографски институт САНУ у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ, организује изложбу "Сећање на сећања" од 08 – 30. новембра 2017. године.

70 godina EI SANU

Свечано отварање је 08. новембра у 18 часова у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр.2). Изложбу ће пратити циклус предавања о теренским истраживањима у етнологији и антропологији:


Четвртак, 9. новембар у 18 часoва
др Иван Ђорђевић,
Антропологија на фудбалском стадиону


Уторак, 14. новембар у 18 часoва
др Марина Симић,
Етнографија српског постсоцијализма: теренски рад у урбаним срединама


Четвртак, 16. новембар у 18 часoва
др Мирослава Лукић Крстановић,
Јавни простори и јавни догађаји - антрополог у маси


Уторак, 21. новембар у 18 часoва
Frederick Schulze, PhD,
Direct Action as Fieldwork in a Belgrade Heterotopia


Четвртак, 23. новембар у 18 часoва
др Ана Банић,
Етнографија интернета


Уторак, 28. новембар у 18 часoва
МА Соња Жакула,
Теренски рад у зоолошком врту

 

Етнографски институт САНУ вас позива да присуствујете Округлом столу

Уметничке праксе и градска шеталишта.
Кнез Михаилова vs. шеталиште Дионисија Ареопагита у Атини

 

Који ће се одржати 6. октобра у сали 404. Етнографског института САНУ са почетком у 10 часова.

На округлом столу биће приказани досадашњи резултати рада на међународном
научноистраживачком пројекту „Уметничке праксе и градска шеталишта
(пешачке зоне). Компаративна етнолошка и антроплошка студија београдске
Кнез Михаилове улице и атинског шеталишта Дионисија Ареопагита“ који Етнографски институт САНУ реализује у сарадњи са Лабораторијом за фолклор и социјалну антропологију Одељења за историју и етнологију, Демокритовог Универзитета Тракије (Република Грчка).

Јавни простори, а посебно пешачке зоне у централним деловима урбаних насеља дијахронијски су представљали места за широку лепезу уметничких изражавања. Централна тема пројекта је компаративно етнолошко и антрополошко истраживање урбаног јавног простора на коме постоје различите уметничке праксе, на примеру две студије случаја – шетачке зоне Кнез Михаилове и Дионисија Ареопагита. Ове две улице су одабране као централне шетачке зоне у две престонице – Атини и Београду – које привлаче мноштво уметника различитих профила који своје умеће практикују у јавном простору. Осим тога, ова два шеталишта су повезана са тврђавама, тј. акропољима својих градова. Истраживањима су обухваћени савремени, али и дијахронијски аспекти и семантика простора.  

 

Конкурс за доделу Награде Етнографског института САНУ

 

Етнографски  институт САНУ (у даљем тексту Институт)  објављује конкурс за доделу Награда Етнографског института САНУ (у даљем тексту Награда) за научни допринос  из области етнологије и антропологије.

Награда се додељује у 2017. години.

  • награда се додељује за укупну делатност и допринос етнолошким и антрополошким истраживањима, њиховом организовању, извођењу и публиковању резултата, те доприносу у изградњи етнолошких и антрополошких институција.

  • награда се додељује за резултате у етнолошким и антрополошким истраживањима реализованих у двогодишњем периоду до закључења Конкурса.

Предлагачи за Награде могу бити институције и појединци.
Предлог мора садржати писмено образложење у обиму од највише трећине ауторског табака (до 10.000 компјутерских карактера).
Предлози се достављају Етнографском институту САНУ, Кнез Михаилова 36, 11000 Београд, са назнаком "за Награду Етнографског института САНУ ".

Рок за предају предлога је 15. новембар 2017. године.

Награда се састоји из плакете и пратећег документа о додели Награде, који издаје Институт.


Одбрањена друга докторска дисертација

 

Др Гордана Благојевић, виша научна сарадница Етнографског института САНУ, одбранила је 31. маја 2017. године другу докторску дисертацију, на ОдеЉењу за музикологију Атинског Националног и Каподистријског Универзитета са темом „Η μουσική μεταρρύθμιση του 1814: μια εμπειρική-αφηγηματολογική προσέγγιση“ („Реформа музике из 1814: емпиријско-наративни приступ“), пред седмочланом комисијом у саставу: проф. др Ахилеас Халдеакис, проф. др Павлос Кавурас, проф. др Анастасиос Хапсулас, проф. др Томас Апостолопулос, проф. др Марија Папапавлу, проф. др Василики Хрисантопулу, проф. др Реа Какамбура.

g blagojevic

 

g blagojevic

РЕТРОСПЕКТИВЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ ЕТНОЛОГИЈЕ И АНТРОПОЛОГИЈЕ


Међународна научна конференција поводом 70 година Етнографског института САНУ>

Сирогојно (Музеј на отвореном „Старо Село“), Србија, 8–10. септембар 2017.
Организатор: Етнографски институт САНУ
.

 

Поводом обележавања 70 година научноистраживачког рада, Етнографски институт САНУ организује и међународни научни скуп, који се одржава у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну на Златибору, на тему која обједињује некадашња и актуелна теоријско-методолошка и истраживачка усмерења у етнологији и антропологији, са нарочитим интересовањем за подручије југоисточне Европе, али и шире. Замисао овог научног скупа јесте да се овом посебном приликом сусретну претходна и савремена етнолошко-антрополошка сазнања и праксе, која би заједнички пружила поглед на динамику развоја ове науке у последњих 70 година, као и на могућа кретања у будућности.

Више о начину пријављивања и самој конференцији можете сазнати на следећем линку.

 

Међународни дан матерњег језика

 

Др Гордана Благојевић, виша научна сарадница Етнографског института САНУ, учествовала је у манифестацији прославе међународног Дана матерњег језика 21. фебруара 2017. године у Ковачици.

 

Др Гордана Благојевић је приредила излагање на тему значаја неговања језика националних мањина и словачког наивног сликарства као нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.

"Јасеновац - 75 - Њујорк"

 

У оквиру пројекта „ЈАСЕНОВАЦ – 75 – ЊУЈОРК“, а на позив Министарства спољних послова Републике Србије, проф. др Драгана Радојичић и мр Бранислав Пантовић из ЕИ САНУ боравили су у Њујорку од 26. до 30. јануара 2017. године, у склопу државне делегације од двадесет три члана. Шеф пројекта „ЈАСЕНОВАЦ – 75 – ЊУЈОРК“ био је проф. др Гидеон Грајф (Gideon Greif), историчар института Шем Олам (Shem Olam) из Израела. Шеф државне делегације Републике Србије био је Владимир Божовић (саветник премијера Републике Србије), а његов заменик био је мр Иван Костић (председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије). Дужност секретара делегације обављао је мр Бранислав Пантовић (истраживач сарадник Етнографског института САНУ). Треба нагласити да су Јелена Радојчић и Гојко Рончевић, преживела деца логораши, такође били чланови државне делегације.


Све активности делегације Републике Србије мотивисане су 75. годишњицом установљавања концентрационог логора Јасеновац у НДХ. Самим тим, мисија чланова делегације била је, обележавајући овај датум, да се пружи допринос очувању универзалних вредности човечанства. У том контексту, треба истаћи присуство делегације специјалној седници, одржаној поводом обележавања Дана холокауста у седишту Уједињених нација. Поред тога, чланови делегације су присуствовали отварању уметничке изложбе у Хобокену (Њу Џерзи), где је одржан и научни скуп. На скупу је представљен део текстова објављених у Зборнику „Право на незаборав (правни и антрополошки аспекти културе сећања на жртве НДХ у Другом светском рату)“, чији је један од издавача ЕИ САНУ. Боравак делегације у САД се завршио полагањем венаца на споменике Јасеновцу и Аушвицу у Парку холокауста у Бруклину (Њујорк).


За више детаља о активностима делегације и циљевима пројекта „ЈАСЕНОВАЦ – 75 – ЊУЈОРК“ можете прочитaти серију текстова који су овим поводом објављени у дневним новинама „Политика”:
- Изложба „Јасеновац – право на незаборав“ од сутра у Њујорку: http://www.politika.rs/…/Izlozba-Jasenovac-pravo-na-nezabor…
- Ехо јасеновачких жртава: http://www.politika.rs/…/cla…/373147/Eho-jasenovackih-zrtava
- Чорбуљак од покошене траве: http://www.politika.rs/…/clanak/373310/Corbuljak-od-pokosen…
- Сузе и беле птице поред камена Јасеновца у Њујорку: http://www.politika.rs/…/Suze-i-bele-ptice-pored-kamena-Jas…
- Фотографије Вукице Микаче посвећене холокаусту: http://www.politika.rs/…/Fotografije-Vukice-Mikace-posvecen…
- Шта су Италијани и Немци писали о логорима у НДХ: http://www.politika.rs/…/Sta-su-Italijani-i-Nemci-pisali-o-…

 

 

Учешће на Међународној конференцији за јеврејске студије

 

Др Гордана Благојевић, виша научна сарадница Етнографског института САНУ, учествовала је 29-31. јануара 2017. године на 24. Међународној конференцији за јеврејске студије у организацији Московског научног центра за јеврејске студије „Сефер“ (www.sefer.ru) и Института за славистику Руске академије наука, са излагањем: Amateur theatre King David of the Jewish community of Belgrade: thirtyyearsofinterculturaldialogue.

 

Извештај са Округлог стола

Хуманистика у доба постхуманизма
Између релевантности, потискивања и борбе за опстанак

 

На одржаном Округлом столу закључено је да је систем финансирања науке неадекватан и да не оставља простор научницима да се баве капиталним пројектима од националног значаја.
Основна улога хуманистичких наука је сабирање, анализа и стварање знања, подизање општег нивоа образованости друштва и унапређење културног амбијента. С обзиром на то да већина проблема са којима се суочава савремени свет, па и Република Србија, јесу повезани са културним наслеђем и идентитетом, неговање хуманистичких перспектива које се овим питањима баве, требало би да представља приоритетни задатак националних и државних научних стратегија.
На скуп о овим проблемима, који је отворио председник САНУ Владимир Костић, били су позвани представници представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али се нису одазвали.

Више на линку: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/sanu-neadekvatno-finansiranje-ugrozava-humanisticke-nauke_785351.html

 

 

Етнографски институт САНУ вас позива на

Промоцију својих овогодишњих издања и суиздања

у петак, 16. децембра у 11.30

 

(Етнографски институт САНУ, соба 404 / сала за конференције).

 

Више информација можете наћи у документу.

 

 

Етнографски институт САНУ вас позива да присуствујете Округлом столу

Хуманистика у доба постхуманизма
Између релевантности, потискивања и борбе за опстанак


који ће се одржати 15. децембра

 

Циљеви округлог стола су:

  • Отварање дијалога између научника и креатора научне политике о улози и положају хуманистике у Србији
  • Преиспитивање појма „релевантности“ и налажење одговора на питање – на који начин су хуманистичке дисциплине заиста релевантне?
  • Истицање могућег ангажовања хуманистичких знања у ажним друштвеним процесима – у области социјалне и културне политике, политичких пракси, у области привреде (нпр.туризма), прехрамбене индустрије, здравства.
  • Наглашавање значаја очувања академског нивоа истраживања у области хуманистике, као места на коме се креира, анализира и тумачи култура. Првенствени циљ хуманистичких дисциплина јесте унапређење културног амбијента Републике Србије.
  • Истицање значаја писања и објављивања на српском језику
  • Отварање дијалога у вези са могућим решењима проблема вредновања резултата у области хуманистике.

Уколико сте заинтересовани, позивамо вас да погледате књигу апстраката, као и документ са најавом предстојећег Округлог стола.

 

 

Институционално повезивање са академском заједницом из Израела

 

Као почасни гости 6. октобра, представници Етнографског института САНУ (ЕИ САНУ), проф. др Драгана Радојичић и мр Бранислав Пантовић, присуствовали су скупштинском заседању треће седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону. Више информација о овом догађају може се прочитати на сајту НС РС: http:// www.parlament.gov.rs/ Трећа_седница_Одбора_за_диј аспору.29936.43.htmlНС РС
Поменути представници су такође на свечаном скупу „Заштита културе сећања на заједничке жртве страдања у Другом светском рату“, уприличеном 7. октобра поводом 75 година од оснивања логора Јасеновац у просторијама Министарства спољних послова Републике Србије (МСП РС), присуствовали потписивању билатералних „Меморандума о разумевању" између Института за Холокауст из Телавива (Shem Olam Faith and the Holocaust Institute for Education, Documentation and Research), као представника јеврејске академске заједнице и четири институције српске академске заједнице. Један од потписника је био ЕИ САНУ, на челу са проф. др Драганом Радојичић. Потписивање је било у присуству министра спољних послова Републике Србије и амбасадорке Израела. Више информација на сајту МСП РС: http://mfa.gov.rs/sr/ index.php/pres-servis/ saopstenja/ 17195--q-q?lang=cyr

photo credit: Vukica MikačaМСП РС
Мр Бранислав Пантовић је у функцији „официра за везу“ учествовао у организацији скупа у просторијама МСП РС, координирајући комуникацију између ЕИ САНУ и МСП РС. Поред тога, приредио је и одабрао, сходно теми, архивску грађу из Дипломатског архива.

photo credit: Vukica MikačaМСП РС

 

Hова књига др Александре Павићевић - Пламена тела

Plamena tela

 

Др Александра Павићевић, виши научни сарадник ЕИ САНУ, објавила је књигу Пламена тела. Спаљивање мртвих у Србији – од паганског ритуала до модерне кремације.
У овој књизи ауторка настоји да појаву идеје и праксе модерне кремације протумачи као тоталну друштвену чињеницу, као ону која представља сажетак историјске епохе у којој је настала и најаву оне у којој ће се развијати и реализовати.

 

 

 

др Драгана Радојичић у посети институтима у Словачкој и Чешкој


У оквиру међународне билатералне сарадње између Словачке и Чешке директорка др Драгана Радојичић у Братислави је присуствовала прослави 70 година од оснивања Института за етнологију Словачке академије наука, и том приликом је у име Етнографског института САНУ поздравила домаћине пригодним говором. (линк)У Чешкој је боравила у Институту у Брну и учествовала на међународном Фестивалу фолклора у Стражницама као гост председника фестивала Јана Криста. Обавила је теренска истраживања у селима Моравске Чешке.

 

Погледајте видео снимљен 2007. године поводом шездесетогодишњице постојања Етнографског института

 

 

 

Предавање 09. јуна 2015. године у Свечаној сали Етнографског музеја

 

Етнографски музеј у Београду и
Етнографски институт САНУ
са задовољством Вас позивају на предавање

 

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: ШТА И ЗАШТО ЧУВАМО?