Припрема постер презентације

sanu

Поштоване колеге

Желимо да вас замолимо да већ сада отпочнемо припрему материјала за постер презентацију. Зато вам нудимо основне податке о изгледу постера:

Постер, скраћена верзија написаног рада, користи се често на научним скуповима из више разлога:

  1. да би током два радна дана омогућили већем броју колега да презентује свој рад а истовремено избегли замарање учесника вишесатним/целодневним праћењем/слушањем/присуствовањем усменим излагањима
  2. да би скуп био динамичнији
  3. да би подстакли слободну и конструктивну дискусију и
  4. да би учесници имали довољно времена да се међусобно боље упознају и друже.

 

Постер, скраћена верзија написаног рада, може се представити кроз текст, али и кроз табеле, графике, фотографије... "Добар постер са мало речи, графика, табела каже много, при чему проницљивост и креативност аутора долази до пуног изражаја..."

Идеалан постер је онај који је лако читљив, са мало али добро изабраног текста (види се јасни костур рада, издвојене су битне ствари - очишћене од сувишних детаља). Значи да на постер можете да ставите, осим пробраног текста, и све оно што мислите да ће довољно речито (и боље од речи) да презентује ваш рад.

Постер мора да буде технички урађен тако да се лако чита и да је уочљив (добро би било да је вишебојан). Постер је најбоље одштампати техником дигиталне штампе. Али, могуће је и конципирати постер тако да га одшампате на обичном папиру и формирате га уз помоћ лепљиве траке и маказа.

За излагање постера су предвиђени панои који ће се налазити у пространом холу испред сале за конференцијске сале.

Препоручујемо да величина постера буде 70 x 100 cm (ширина x дужина), што значи да сви текстови са прилозима могу заузети укупно осам страна А4 формата (формат А0). Текст би требало да буде откуцан у фонту Times и то:

  • Наслов - величином максимално 48 или 72 pt и bold - зависи од дужине наслова (максимална дужина реда је 60 cm).
  • Текст - величином најмање 20 pt,
  • ТАБЕЛЕ, ГРАФИЦИ (називи) и ПОДАЦИ У ТАБЕЛАМА - величином максимално 18 pt.
  • Фотографије би требало да буду минималне величине13x18 cm.

Ово горе (последњи пасус) важи само ако сами правите постер - да би било јасно и читљиво, тј. да може да се види са разумне удаљености. Ако га дајете да га неко треци уради, онда све треба да буде неформатирано - без величина слова и сл, јер то ради онај ко слаже постер. У том случају фотографије треба да буду 300 px/inc, у TIFF, JPG или GIF формату. Ако вас занима колико дугачак треба да буде текст за постер 70 x 100 – на овакав постер може да стане једна и по страна текста нормалног прореда и слова 12pt.