Sonja Radivojević

Sonja Radivojević

Akademska titula: master

Naučno zvanje: Istraživač saradnik

Polja istraživanja: ljudsko-tehnološki odnosi, digitalna antropologija, antropologija medija, materijalna kultura, vizuelna antropologija, antropologija popularne kulture, muzike i književnosti.

Sonja Radivojević studentkinja je doktorskih studija na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i istraživačica-pripravnica Etnografskog instituta SANU, gde radi na projektu Interdisciplinarno istraživanje kulturnog i jezičkog nasleđa Srbije i izrada multimedijalnog portala Pojmovnik srpske kulture (47016).

Diplomirala je 2016. godine, a godinu dana kasnije odbranila je i master tezu. Oba rada nagrađena su godišnjom Nagradom za najbolji završni i najbolji master rad koju Odeljenje za etnologiju i antropologiju dodeljuje.

U fokusu njenih istraživačkih interesovanja nalaze se proučavanje savremene kulture sa posebnim osvrtom na ljudsko-tehnološke odnose, digitalnu i materijalnu kulturu i sa njima povezana pitanja nauke, globalizacije i ekonomije, kao i proučavanje popularne kulture i književnosti iz antropološke perspektive.

Članci:

Dajić, Ana i Radivojević, Sonja. 2019. Radio „na oblaku“: novi autorski pristupi u kreiranju internet radija. Etnoantropološki problemi 14(1): 97-117.