U četvrtak 25. aprila 2024. godine u 12 sati u Zgradi SANU (Knez Mihailova 36, 1. sprat, sala 102), dr Marija Koprivica Lelićanin (Akademija umetnosti, SAE institut, Milano) održaće predavanje Popularna kultura kao tekst: metodološki izazovi. 


 

Dr Koprivica Lelićanin nastojaće da predstavi metodološki potencijal lingvističkih alata u analizi tekstova savremene kulture i medija. Pod tekstom u semiotičkim analizama podrazumevaju se čak i najmanji delovi stvarnosti koji mogu imati formalne osobine teksta kao što su početak, kraj, kohezija, koherencija, značenjski nivoi i sl. Ukoliko kombinuju reč, pokretnu sliku, muziku ili zvuk nazivamo ih još i multimodalnim tekstovima. Svoje značenje ovi tekstovi ostvaruju i na vertikalno-paradigmatskom i na horizontalno-sintagmatskom planu. Stoga su primeri iz popularne kulture poput filmova i serija, pop muzike ili video igara višeslojni i multimodalni tekstovi kreativnih industrija i neizostavne označujuće prakse savremene kulture. 

Izlaganje najpre polazi od strukturno-semantičkog pristupa Alžirdasa Žilijena Greamasa, koji potom nastoji  da nadigradi novim analitičkim instrumentima, preuzetim iz repertoara lingvistike, koji se mogu

primeniti naročito na poslednjem, diskurzivnom tekstualnom nivou. Biće predloženi različiti alati i tehnike u zavisnosti od tekstualnog žanra, modalnosti i ciljeva istraživanja.