U izdanju Etnografskog instituta SANU (Posebna izdanja, knjiga 103), Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj objavljena je monografija „Nevidljivi heroji Grčke“ dr Gordane Blagojević, naučne savetnice Etnografskog instituta SANU. Ova knjiga nastala je kao plod autorkinih višegodišnjih terenskih istraživanja u Grčkoj i Srbiji, a od 2020. godine i saradnje sa Predstavništvom Republike Srpske u Grčkoj. 
U ovoj antropološkoj studiji dr Gordana Blagojević se bavi „istinskim herojima naših dana, glavnim akterima nesvakidašnje višegodišnje akcije pružanja pomoći, podrške, zaštite i ljubavi, Grcima i Grkinjama koji su devedesetih godina 20. veka otvorili svoja srca i domove da prime decu iz ratom zahvaćenih područja sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, koji su izneli čitav poduhvat, a ostali nepoznati“.
Osim većeg broja štampanih fotografija u knjizi je foto i video materijal dostupan i preko „kju-ar“ kodova. 
„Nevidljivi heroji Grčke“ je retka antropološka monografija posvećena ljudskoj solidarnosti, čovekoljublju i dobroti, predstavljajući važan doprinos našoj nauci, posebno u oblasti antropologije detinjstva.