VEBINAR: ISTRAŽIVANJE NASLEĐA I ZNAČAJA NAUČNICA U SRBIJI - METODE I PRISTUPI

VEBINAR: ISTRAŽIVANJE NASLEĐA I ZNAČAJA NAUČNICA U SRBIJI - METODE I PRISTUPI

ISTRAŽIVANJE NASLEĐA I ZNAČAJA NAUČNICA U SRBIJI: METODE I PRISTUPI

 

U okviru projekta „Nasleđe i značaj naučnica u Srbiji“ (Etnografski institut SANU/UNESКO) će se u toku oktobra, novembra i decembra 2021. godine održati stručni vebinar „Istraživanje nasleđa i značaja naučnica u Srbiji: metode i pristupi“. Vebinar je namenjen prvenstveno polaznicama i polaznicima doktorskih studija.

Dosadašnja istraživanja pokazala su sledeće: da su u prošlosti postojale razlike u ostvarivanju karijera naučnika i naučnica, da je bilo uočljivo veće prisustvo i dominacija muškaraca u nauci, a samim tim je i favorizovano njihovo javno predstavljanje i isticanje dostignuća. Reč je o specifičnim uslovima u kojima se razvijao naučni put žena i njihovih karijera. Ovaj jaz je posebno izražen u pojedinim društvenim i političkim periodima. Takođe je postojao disbalans između privatnog i javnog života naučnica koji se najbolje očitava kroz životna iskustva pretočena u narative, biografije, životne priče – o kojima se malo zna. Neki od prvih problema u velikoj meri su prisutni i danas, a odnos prema istorijskom nasleđu utiče na savremeno razumevanje položaja naučnica u društvu, kao i na vidljivost i percepciju njihovih doprinosa. To su razlozi zbog kojih je istorijsko nasleđe i poduhvate naučnica neophodno istraživati, prezentovati i što više promovisati kroz edukativne i obrazovne programe, čime se proširuje znanje i podstiče interesovanje za naučni rad žena u društvu.

Vebinar će polaznicama i polaznicima pružiti uvid u različite metodologije za izučavanje doprinosa naučnica u prošlosti, kao i metode za prikupljanje informacija o savremenim naučnicama. Iako je pre svega reč o istorijskoj temi, pristup će biti interdisciplinaran, sa ciljem da pruži ne samo metodološke alatke, već istraživačka iskustva i dileme sa kojima su se predavačice susretale. U praktičnom smislu, zamišljeno je da ovaj vebinar posluži i kao pomoć studentkinjama i studentima doktorskih studija, i drugima zaiteresovanim da se bave izučavanjem i spasavanjem od zaborava onih žena koje su zadužile nauku i svih teškoća na koje su u toku karijera nailazile. Cilj vebinara je i zajedničko osmišljavanje strategija o očuvanju stečenih saznanja i podsticaj za uključivanje u dalja istraživanja.

Vebinar će se održati preko zoom aplikacije.

 

PROGRAM:

SREDA 20. X

9.30 – 10. 15 Lada Stevanović, Miroslava Lukić Кrstanović, Mladena Prelić: Uvod

10. 15. – 11.00 Ljubinka Trgovčević: Кako steći profesiju – domaća i strana iskustva žena

11.15 – 12.00 Dragana Popović: Rodno osvajanje fizike – deca socijalizma

 

SREDA 3. XI

10.00 – 10. 45 Teodora Jovanović: O etici istraživanja

11.00 – 11.45 Ivana Pantelić: Кako rekonstruišemo biografije naučnica na osnovu primarnih i sekundarnih istorijskih izvora

12.00 – 12.45 Margareta Bašaragin i Svenka Savić: Naučnice iz Srbije u dijaspori

 

SREDA 17. XI

10.00 – 10. 45 Ljiljana Vuletić: O sopstvenim istraživanjima i pisanju knjiga o Anici Savić Rebac i Кseniji Atanasijević

11.00 – 11.45 Ana Stolić: Portal za rodnu i žensku istoriju – prilog širenju feminističkog znanja

 

SREDA 1. XII

10.00 – 10.45 Žarka Svirčev: Arhive i imaginacija – strategije formiranja inovativnih književnoistoriografskih narativa

10. 50 – 11.35 Stanislava Barać: Do poslednjeg dokumenta: metoda neselektivnog čitanja

11.45– 12.30 Jelena Milinković: Istraživanje kulturne istorije žena u digitalnom okruženju

12.35-13.20 Ana Кolarić: Кako istraživati (ženske/feminističke) časopise?

 

SREDA 15. XII

10.00 – 10. 45 Sonja Radivojević: Etnografija interneta i novih medija

10.50 – 11.35 Dubravka Đurić: Istorizacija savremenosti

11.45 – 12.30 Lidija Radulović: Naučnice o ženama i za žene: feminizam i aktivizam

12.30 Zaključna diskusija, moderiraju Mladena Prelić i Biljana Anđelković