U izdanju Arhiva Vojvodine i Etnografskog instituta SANU objavljen je Zbornik radova „Horizonti budućnosti: antropološki i drugi naučni pristupi“ sa ciljem da se u okviru šire naučne zajednice pokrene dijalog o perspektivi proučavanja društvenih, kulturnih, političkih i drugih fenomena. Sadržaj Zbornika radova čine uvodna razmatranja, jedanaest autorskih i jedna koautorska naučna analiza koje potpisuju naučni radnici profesionalno angažovani u naučnim i univerzitetskim ustanovama u Srbiji, Sloveniji, Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Radovi su grupisani u šest tematskih celina i to: Prolegomena, Antropologija (u) budućnosti, Antropologija i digitalni svet, Antropologija i nove tehnologije, Antropologija životnog okruženja i Antropologija između teorije i primene.

Ovu veoma značajnu i naučno aktuelnu publikaciju recenzirali su prof. dr Bojan Žikić, redovni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Lucija Uhlikova (Lucie Uhlíková), saradnica Etnografskog instituta Češke akademije nauka (Etnologického ústavu Akademie věd České republiky) i dr Srđan Radović, viši naučni saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izdanje su uredili dr Bojana Bogdanović, viša naučna saradnica Etnografskog instituta SANU i Кristijan Obšust, MA, saradnik Arhiva Vojvodine.

Zbornik radova možete preuzeti sa adrese: https://etno-institut.co.rs/storage/804/655337e393c0d_horizonti.pdf