6. октобра 2024. године завршена је шестодневна обука тренерица за личну иницијативу, трансформативно лидерство и женско предузетништво, организована и спроведена од стране тима Етнографског института САНУ уз подршку Светске банке. Ова обука намењена је Ромкињама и њиховом личном и економском оснаживању, са циљем да створи отпорне и ефектне лидерке које ће у својим заједницама заговарати и имплементирати инклузивне политике и праксе. Обука за личну иницијативу, трансформативно лидерство и женско предузетништво представља јединствен спој Обуке за трансформативно лидерство у заједници Светске банке и evidence-based Тренинга личне иницијативе (Personal Intiative – PI), адаптираног према установљеним потребама Ромкиња у Србији. Обуку је завршило девет Ромкиња из Београда, Новог Сада, Пирота, Kостолца, Осечине, Kрагујевца, Ниша и Смедеревске Паланке, чиме су постале сетрификоване тренерице за личну иницијативу и лидерство.

Следећа фаза пројекта подразумева имплементацију обуке за личну иницијативу, трансформативно лидерство и женско предузетништво у ромским заједница под супервизијом пројектног тима из Београда кога чине др Иван Ђорђевић, др Милена Јокановић, др Бојана Богдановић, др Марија Ђорђевић, др Милош Рашић, др Љиљана Пантовић, МА Соња Радивојевић и МА Лазар Бараћ.

Све активности се реализују у оквиру пројекта који Етнографски институт САНУ реализује у сарадњи са Институтом за предузетништво (Немачка), уз подршку Светске банке.