Пројекат „Наслеђе еманципације: Оснаживање Ромкиња кроз изградњу мрежа солидарности (Хероине)“ – који реализује Етнографски институт САНУ уз сарадњу са Филозофским факултетом у Београду и Ромским женским центром „Бибија“ – фокусира се на питање еманципације Ромкиња у Србији, користећи методологију која настоји да превазиђе ограничења у досадашњим истраживањима. Дизајниран је као колаборативна пракса која истиче партнерство са заједницом кроз примену партиципативног методолошког алата мапирања заједнице.

Пројекат је добио средства за реализацију на конкурсу „Јавни позив за пројекте грађанских научних истраживања” који је 2023. године расписао Центар за промоцију науке. 

О пројектној идеји, мотивима бављења темом женске еманципације, методологији истраживања, сарадњи са ромском заједницом, очекиваним резултатима пројекта и др., за Елементаријум је говорио руководилац пројекта др Иван Ђорђевић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ. 

Интервју у целости можете прочитати на следећем линку: https://elementarium.cpn.rs/intervju/osnazivanje-nevidljivih-heroina/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0J46qNjoka9llm2PXJyHXZCXycg63Po1fIAnZTgjGcEdBSLiYu9mEXaJY_aem_AVhgprv9ofTsgRKm2VsLsk4On0E6J3SQCkeRjABd1pJawVfa-lsv4CmkOzvY4i4YE6lwV2UF5ziAMnIHNLQQNoxe