Задовољство нам је да вас обавестимо да је Теодора Јовановић, истраживачица сарадница Етнографског института САНУ и докторанткиња на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, овогодишња добитница Наградe за младе научнике Дунавске регије. Аустријско савезно министарство за науку, истраживање и привреду и Институт за Дунавску регију и Централну Европу доделили су седми пут 14 новчаних награда за по једног младог научника/научницу из по једне земље чланице Европске стратегије за Дунавску регију: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Србије и Украјине. 

Награда има за циљ да истакне научни рад и таленат младих истраживача и повећа видљивост научне заједнице у регији, као и да подстакне младе научнике/научнице да истраже питања и теме који су специфично везани за Дунавску регију. Питања везана за миграције људи који су се из земаља Средњег истока запутили ка земљама Европске уније, којима се Теодора Јовановић бави у свом истраживачком раду, препозната су као важна.

Због немогућности да се церемонија доделе награда одржи у Ужгороду (Украјина), у оквиру годишње Дунавске ректорске конференције, 6. новембра 2020. одржана је вируелна церемонија. Ректорка Универзитета у Београду и председница Дунавске ректорске конференције, проф. др Иванка Поповић, одржала је уводну реч за награду младим научницима. Поред награда за младе научнике/научнице, уручена је једна награда за научни допринос у друштвеним и хуманистичким наукама, као и једна награда за научнике/научнице на средини каријере. Сви добитници укратко су се представили и изложили своја истраживања.

Линк ка виртуелној церемонији доделе награда: https://www.youtube.com/watch?v=VfJZpLeS__o&t=2470s