У четвртак 25. априла 2024. године у 12 сати у Згради САНУ (Кнез Михаилова 36, 1. спрат, сала 102), др Марија Копривица Лелићанин (Академија уметности, САЕ институт, Милано) одржаће предавање Популарна култура као текст: методолошки изазови.

Др Копривица Лелићанин настојаће да представи методолошки потенцијал лингвистичких алата у анализи текстова савремене културе и медија. Под текстом у семиотичким анализама подразумевају се чак и најмањи делови стварности који могу имати формалне особине текста као што су почетак, крај, кохезија, кохеренција, значењски нивои и сл. Уколико комбинују реч, покретну слику, музику или звук називамо их још и мултимодалним текстовима. Своје значење ови текстови остварују и на вертикално-парадигматском и на хоризонтално-синтагматском плану. Стога су примери из популарне културе попут филмова и серија, поп музике или видео игара вишеслојни и мултимодални текстови креативних индустрија и неизоставне означујуће праксе савремене културе.  
Излагање најпре полази од структурно-семантичког приступа Алжирдаса Жилијена Греамаса, који потом настоји  да надигради новим аналитичким инструментима, преузетим из репертоара лингвистике, који се могу применити нарочито на последњем, дискурзивном текстуалном нивоу. Биће предложени различити алати и технике у зависности од текстуалног жанра, модалности и циљева истраживања.