У уторак 7. маја 2024. године у 12:30 часова, у Згради САНУ (Кнез Михаилова 36, 4. спрат, сала 404), др Павел Хорак (Етнолошки институт Чешке академије наука) одржаће предавање на тему „Правоверје и Другост: истраживање доктриналне динамике у односима хришћанства и савременог паганства“. Предавање ће бити на енглеском језику.

Др Хорак ће анализирати феномен модерног паганства као једне од најбрже растућих религија у Европи и Сједињеним Америчким Државама у контексту његовог односа према хришћанству. Да би се тај однос темељно разумео, кључно је анализирати саме структуре веровања. Маргот Адлер је предложила, а многи научници и припадници паганских покрета подржали, тезу по којој пракса у савременом паганству надилази значај садржаја веровања, чинећи паганство својеврсном религијом без доктрине.

На основу теренског истраживања у неколико европских земаља, др Хорак настоји да оспори ту тезу: он тврди да се, при дефинисању граница или у условима конфликата, неодређена, широка веровања у паганству претварају у строге доктрине, које служе томе да одреде паганство у односу на друге религије или секуларне идеологије. Те доктрине стичу ауторитет који потиче од хришћанства: увођењем бинарне поделе на истину и лаж оне настоје да успоставе доктринарну доследност и неку врсту паганске ортодоксије.

Како је савремено паганство усвојило одређене аспекте хришћанских структура веровања, у њему су се појавли и доктринарни спорови, попут оних између групе Германско неопаганство (Heathenry) и Викана (Wicca). У том феномену одражава се модел религије који управо хришћанство заступа у савременом друштву, тиме утичући и на нове верске покрете који се значајно разликују од њега. Стога разумевање савременог паганства уједно захтева и разумевање савременог хришћанства.