У оквиру прославе 75 година Етнографског института САНУ током септембрa месеца реализовано је више активности на различитим локацијама.

Прва у низу манифестација којима је обележен јубилеј наше установе била је научна конференција „Антропологија (у) будућности“. Суоргнизатори научног скупа који је 8. и 9. септембра у Археолошком парку Виминацијум окупио преко 20 научних радника из земље и иностранства (Уједињеног Краљевства, Словеније, Немачке, Грчке и Црне Горе) били су Етнографски институт САНУ и Археолошки институт Београд. Реализацију научног скупа подржало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Археолошки парк Виминацијум.

У среду, 14. септембра, у Палати Српске академије наука и уметности уприличена је Свечана академија. Поводом јубилеја који обележава један од најстаријих Академијиних института, присутнима су се обратили академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, проф. др Драгана Радојичић, директорка Етнографског института САНУ и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине. Овом приликом пројектован је и документарни филм "Никад млађи" који је осмислила и реализовала Радна група за визуелну антропологију Етнографског института САНУ. Публика је такође била у прилици да чује и наступ групе Pocket Size Pop из Београда.

Дан касније – 15. септембра – у простору београдске галерије „Полет“, организован је програм у оквиру кога је пројектован филм „Никад млађи“ и уприличен разговор са учесницима и аутором филма. Након тога, приређен је музички део програма током којег су музику за посетиоце бирали и пуштали сарадници Етнографског института САНУ.

Завршна манифестација у оквиру прославе јубилеја 75 година Етнографског института САНУ организована је 27. септембра у Архиву Војводине (Нови Сад). У установи са којом Етнографски институт САНУ негује дугогодишњу сарадњу на пољу издавачке делатности, размене научних сазнања и искустава, те промовисања науке у и ван научних оквира, уприличена је промоција заједничких издања ове две установе, пројектован је документарни филм „Никад млађи и додељене су захвалнице нашим сарадницима из ове реномиране институције.  

Слике са прославе можете погледати ОВДЕ.