У издању Етнографског института САНУ (Посебна издања, књига 103), Представништва Републике Српске у Србији и Представништва Републике Српске у Грчкој објављена је монографија „Невидљиви хероји Грчке“ др Гордане Благојевић, научне саветнице Етнографског института САНУ. Ова књига настала је као плод ауторкиних вишегодишњих теренских истраживања у Грчкој и Србији, а од 2020. године и сарадње са Представништвом Републике Српске у Грчкој. 
У овој антрополошкој студији др Гордана Благојевић се бави „истинским херојима наших дана, главним актерима несвакидашње вишегодишње акције пружања помоћи, подршке, заштите и љубави, Грцима и Гркињама који су деведесетих година 20. века отворили своја срца и домове да приме децу из ратом захваћених подручја са територије некадашње Југославије, који су изнели читав подухват, а остали непознати“.
Осим већег броја штампаних фотографија у књизи је фото и видео материјал доступан и преко „кју-ар“ кодова. 
„Невидљиви хероји Грчке“ је ретка антрополошка монографија посвећена људској солидарности, човекољубљу и доброти, представљајући важан допринос нашој науци, посебно у области антропологије детињства.