Dana 2. marta 2022. godine u Institutu za etnologiju i folkloristiku (Zagreb) održan je Drugi ERIM-ov kolokvijum na kojem je saradnica Etnografskog instituta SANU Teodora Jovanović predstavila svoj nedavno objavljen rad "Forced (Im)Mobilities En Route: ‘Justified’ Violence of the Border Regime in Balkans". On je rezultat etnografskog terenskog istraživanja koje je autorka sprovela u okviru projekta ERIM sa ciljem da sagleda i obuhvati nivoe iskustva različitih aktera iregularizovanih migracija – ljudi u pokretu (izbeglica i migranata), članova lokalnih zajednica, zaposlenih i predstavnika tela lokalnih vlasti, međunarodnih i drugih organizacija.

Istraživački projekat „Evropski režim iregularizovanih migracija - od etnografije do pojmovnika" (ERIM) Instituta za etnologiju i folkloristiku, koji finansira Hrvatski fond za nauku (IP 2019-04-6642), usmeren je na praćenje i analizu iregularizovanih migracija u transnacionalnom prostoru oblikovanom migrantskim kretanjima. Projekt okuplja suradnike iz Hrvatske (Institut za etnologiju i folkloristiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija u Zagrebu), Slovenije (Fakultet za socijalni rad Univerziteta u Ljubljani, Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani) i Srbije (Etnografski institut SANU).

Rad je dostupan na sajtu Glasnika Etnografskog instituta SANU i može se preuzeti sa adrese: https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/978/859