U okviru proslave 75 godina Etnografskog instituta SANU tokom septembra meseca realizovano je više aktivnosti na različitim lokacijama.

Prva u nizu manifestacija kojima je obeležen jubilej naše ustanove bila je naučna konferencija „Antropologija (u) budućnosti“. Suorgnizatori naučnog skupa koji je 8. i 9. septembra u Arheološkom parku Viminacijum okupio preko 20 naučnih radnika iz zemlje i inostranstva (Ujedinjenog Кraljevstva, Slovenije, Nemačke, Grčke i Crne Gore) bili su Etnografski institut SANU i Arheološki institut Beograd. Realizaciju naučnog skupa podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Arheološki park Viminacijum.

U sredu, 14. septembra, u Palati Srpske akademije nauka i umetnosti upriličena je Svečana akademija. Povodom jubileja koji obeležava jedan od najstarijih Akademijinih instituta, prisutnima su se obratili akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine. Ovom prilikom projektovan je i dokumentarni film "Nikad mlađi" koji je osmislila i realizovala Radna grupa za vizuelnu antropologiju Etnografskog instituta SANU. Publika je takođe bila u prilici da čuje i nastup grupe Pocket Size Pop iz Beograda.

Dan kasnije – 15. septembra – u prostoru beogradske galerije „Polet“, organizovan je program u okviru koga je projektovan film „Nikad mlađi“ i upriličen razgovor sa učesnicima i autorom filma. Nakon toga, priređen je muzički deo programa tokom kojeg su muziku za posetioce birali i puštali saradnici Etnografskog instituta SANU.

Završna manifestacija u okviru proslave jubileja 75 godina Etnografskog instituta SANU organizovana je 27. septembra u Arhivu Vojvodine (Novi Sad). U ustanovi sa kojom Etnografski institut SANU neguje dugogodišnju saradnju na polјu izdavačke delatnosti, razmene naučnih saznanja i iskustava, te promovisanja nauke u i van naučnih okvira, upriličena je promocija zajedničkih izdanja ove dve ustanove, projektovan je dokumentarni film „Nikad mlađi i dodelјene su zahvalnice našim saradnicima iz ove renomirane institucije. 

Slike sa proslave možete pogledati OVDE.