Pozivamo vas da u utorak 27.04.2021. u 17 časova, putem zoom aplikacije, prisustvujete predstavljanju projekta "Evropski režim iregularizovanih migracija - od etnografije do pojmovnika" (ERIM).

Istraživački projekat „Evropski režim iregularizovanih migracija - od etnografije do pojmovnika" (ERIM) Instituta za etnologiju i folkloristiku, koji finansira Hrvatski fond za nauku (IP 2019-04-6642), usmeren je na praćenje i analizu iregularizovanih migracija u transnacionalnom prostoru oblikovanom migrantskim kretanjima. Projekt okuplja suradnike iz Hrvatske (Institut za etnologiju i folkloristiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija u Zagrebu), Slovenije (Fakultet za socijalni rad Univerziteta u Ljubljani, Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani) i Srbije (Etnografski institut SANU).

Saradnici polaze od multilokalnih etnografskih terenskih istraživanja metodama posmatranja, učestvovanja, intervjua i dr. Takođe, nastoje da obuhvate nivoe iskustva različitih aktera – ljudi u pokretu (izbeglica i migranata), članova lokalnih zajednica, zaposlenih i predstavnika tela lokalnih vlasti, međunarodnih i drugih organizacija.

ERIM režimu migracija ne pristupa kao simbolu apstraktne i monolitne moći države, već kao dinamičnom polju heterogenih, pa i suprotstavljenih praksi i interakcija različitih aktera, koje se pritom na specifične načine artikulišu na periferijama EU. Cilj projekta je da na više nivoa dokumentuje i istraži te specifičnosti i ponudi njihove empirijski utemeljene i teorijski relevantne konceptualizacije. U ovom predstavljanju, saradnici iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i Etnografskog instituta SANU izložiće dosadašnji rad i rezultate, sa naglaskom na terenskim istraživanjima.

Link: https://zoom.us/j/98512501449?pwd=d0g2aXl4QThaK0J4dEpNNXVhTURQQT09

 

Učestvuju:

Marijana Hameršak, viši naučni saradnik, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb Iva Pleše, viši naučni saradnik, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb Teodora Jovanović, istraživač-saradnik, Etnografski institut SANU, Beograd

 

Moderira:

Marta Stojić Mitrović, naučni saradnik, Etnografski institut SANU, Beograd

 

Sajt projekta: https://erim.ief.hr/