U Etnografskom muzeju u Beogradu 12. oktobra održana je promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige „Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji. Etnoantropološka studija identitetskih praksi“ i njenih prevoda na engleski i slovački jezik autorke dr Gordane Blagojević, naučne savetnice u Etnografskom institutu SANU. Prisutne je pozdravio gospodin Boris Konček, ataše za kulturu iz ambasade Republike Slovačke u Srbiji, a program su otvorila deca iz OŠ „Mlada pokolenja“ plesom posvećenim Zuzani Halupovoj, poznatoj slikarki naivne umetnosti iz Kovačice.

Na promociji su govorili recenzenti knjige, prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU, prof. dr BrankoĆupurdija i naučna savetnica dr Miroslava Lukić Krstanović. Koleginica dr Zuzana Drugova sa Univerziteta Mateja Bela u Banskoj Bistrici bila je službeno sprečena da prisustvuje, pa je njeno obraćanje pročitao dr Miloš Rašić, naučni saradnik u EI SANU koji je ujedno vodio ceo program.

U nastavku su se prisutnima obratili gospođa Zuzana Lenhart, profesorka slovačkog jezika i predsednica Udruženja potomaka kovačičkih naivnih slikara, autorka dr Gordana Blagojević i izdavač gospodin Pavel Babka.  

 

Čestitamo koleginici i želimo joj puno uspeha u daljem radu!