U ponedeljak 18.09.2023. u 11 sati u Zgradi SANU (Knez Mihailova 36, 1. sprat, sala 102) održaće se događaj na kome će biti predstavljeni rezultati međunarodnog naučno-istraživačkog projekta „Evropski režim iregularizovanih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika“ (ERIM). Projekat finansira Hrvatska zaklada za znanost (IP 2019-04-6642).

Projekat okuplja istraživače iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, kako bi se sakupila i analizala građa o iregularizovanim migracijama u transnacionalnom kontekstu Evropske unije i Balkana.Korišćenjem pojma „iregularizovane migracije“, saradnici na projektu naglašavaju da migracije nisu inherentno „ilegalne“ ili „neregularne“, već se takvima konstruišu putem različitih društvenih procesa koji ih okružuju, kao što su sekuritizacija i kriminalizacija migracija.

Fokus predstavljanja biće na e-ERIM digitalnoj platformi: https://e-erim.ief.hr/.

Platforma e-ERIM obuhvata niz priloga koji bacaju svetlo na različite aspekte migracijskih procesa, istovremeno predstavljajući perspektive i iskustva aktera (kao što su izbeglice, migranti, lokalno stanovništvo, lokalne vlasti, civilni sektor) i ukazujući na njihove međusobne relacije, povezanosti i diskrepancije. Ova digitalna mreža pojmova o migracijama se može posmatrati i kao eksperimentalna forma predstavljanja na prvi pogled fragmenitrane, a zapravo integrisane građe, dobijene kvalitativnim metodama etnografije, posmatranja, učestvovanja, intervjua i razgovora, kao i analizom pisanih i drugih izvora.

O e-ERIM platformi, rezultatima istraživanja i njihovim implikacijama, diskutovaće panelisti: 
Dr Marijana Hameršak, rukovoditeljka projekta, naučna savetnica, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb 
Dr Teodora Jovanović, saradnica na projektu, istraživač-saradnik, Etnografski institut SANU 
Dr Miloš Rašić, naučni saradnik, Etnografski institut SANU 
Olja Nikolić Kia, aktivistkinja i članica kolektiva „Transbalkanska solidarnost“

Diskusiju će moderirati dr Marta Stojić Mitrović, saradnica na projektu i viši naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU.

 Pozivamo vas da nam se pridružite, kako bismo zajedno uronili u ovu kompleksnu, etnografski izazovnu temu i otvorili nove perspektive u digitalnim praksama etnografije.