Остале конференције

Теренска истраживања (изазови – резултати – примена)

Теренска истраживања (изазови – резултати – примена)

 

Драге колеге,

Позивамо вас да учествујете на међународној научној конференцији коју организују Етнографски институт Српске академије наука и уметности и јединствени скансен музеј у Србији "Музеј на отвореном Старо село Сирогојно" од 1. до 3. септембра 2009. године у Сирогојну (општина Чајетина).

Конференција Теренска истраживања (изазови – резултати – примена) организована је са намером да се преиспита и редефинише проблематика теренског истраживања, што је један од основних задатака етнологије/антропологије и сродних наука. Презентација вишедеценијског теренског искуства истраживача истовремено је начин да се употпуне сазнања савремене етнологије/антропологије.

Конференција ће трајати три радна дана (1, 2. и 3. септембра), а пријем учесника скупа почиње 31. августа у поподневним часовима, у Музеју на отвореном Старо село Сирогојно. У оквиру Конференције у Сирогојну одржаће се и VII српско-бугарска етнолошка конференција и I српско-словеначка етнолошка секција.

Осим уобичајених усмених излагања, биће организоване и постер презентације, што ће научни скуп учинити динамичнијим и обезбедити учешће већег броја колега. Све податке о постер презентацији можете добити овде.

Молимо вас да тему и апстракт рада на матерњем и енглеском језику (до 500 знакова) и са кључним речима (до 5 речи) доставите најкасније до 1. јуна 2009. године на е-meil адресу eisanu@ei.sanu.ac.rs. У пријави рада нагласите тип излагања (усмено излагање или постер презентација). Трајање излагања је 15 минута, а трајање дискусије 10 минута. У пријави такође назначите и вашу контакт адресу (електронску и поштанску), установу у којој радите или факултет на коме похађате постдипломске или докторске студије, те ваше научно или стручно звање. Реферати са Конференције биће објављени у публикацији Етнографског института САНУ. Радни језици Конференције су српски и енглески.

Сирогојно је место у општини Чајетина, у туристичком региону Златибора (Југозападна Србија), познато у земљи и иностранству по Музеју на отвореном Старо село (www.sirogojno.org.rs), који је домаћин овог научног скупа. До Сирогојна се долази скретањем са магистралног пута Ужице – Чајетина на локални пут који води до Сирогојна, или редовном аутобуском линијом из Чајетине или Ужица. До Ужица (удаљено 30 км од Сирогојна) могуће је доћи аутобусом и железничком пругом Београд-Бар из низа градова Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Смештај у Сирогојну може се обезбедити у спортско-рекреативном центару Viva Sport (150 лежаја – информације на тел. 062-244-888, и www.vivasport.rs), Сирогојно Cо. (30 лежаја - информације на тел. 031-802-019), приватни апартмани Зорана Милића (15 лежаја – информације на тел. 064-359-33-79) итд. Учесници се могу сместити и у многобројним хотелима или приватном смештају у осталим местима златиборског краја (Палисад, Чајетина и сл.). Будући да се Конференција одржава у време трајања туристичке сезоне, препоручујемо резервацију смештаја. За учеснике скупа организована је исхрана у ресторану Музеја Старо село по повољним ценама. О осталим појединостима благовремено ћемо Вас информисати.

У нади да ћемо се дружити у Сирогојну, срдачно Bас поздрављамо.

У име Програмског и Организационог одбора:
Проф. др Драгана Радојичић, директорка ЕИ САНУ